Akció indul!

// december 20th, 2011 // 2011, Archívum

Akció indul! – Pilis Vidéke Helyi Akciócsoport alakul

A Pilis Vidéke Együttmûködés egy tavaly nyert pályázati támogatásból indította útjára mûhelybeszélgetésekkel tarkított vándorkiállítását, Otthon a Pilisben címmel. A novemberben Csobánkáról rajtolt program értékleltár, készségleltár és jövôkép készítését tûzte ki célul húsz pilisi kistelepülésen (a Pilisvörösvári kistérségbôl Piliscsabán, Tinnyén, Pilisszántón és Pilisjászfalun), melyek közül tizenhét már vendégül látta a Pilis Vidéke csapatát. Május végéig még Visegrádra, Leányfalura és Kesztölcre fogunk ellátogatni.
Az érték- és készségleltár feldolgozását további gyûjtés, terepszemle és tervezés követi majd. Minden érdeklôdô bekapcsolódhat a munkába, melynek júniustól új lendületet ad az alakuló Pilis Vidéke Helyi Akciócsoport. Az új név új formát is takar – az Európai Unió LEADER közösségi kezdeményezése ugyanis ilyen akciócsoportok számára biztosít pályázati úton elnyerhetô vidékfejlesztési forrásokat. A LEADER-pályázat helyszíne és időpontja 2007. június 4.-e, hétfő 10:00,a Rosinante fogadóban.
A vidékfejlesztésnek, ezen belül is különösen a LEADER szemléletû, közösségi összefogásra épülônek remek eszköze lehet a „zöldút” módszertan, melyet egy közép-európai nemzetközi együttmûködés tagjaként Magyarországon az Ökotárs Alapítvány koordinál. A szentendrei kistérségben megindult turisztikai összefogás tagjai – vállalkozók, civil szervezetek, önkormányzatok – úgy döntöttek, hogy kezdeményezik a Pilisben egy zöldút kiépítését, Budai Krisztina, az Ökotárs Alapítvány zöldutakért felelôs munkatársa szakmai segítsége mellett. A késôbbiekben a többi Pilis- hegység környéki kistérséget érintô Föld Szíve Pilisi Zöldút a résztvevôk reményei szerint lendületet ad majd helyi gazdaság fejlôdésének, és erôsíteni fogja a helyi közösségek összefogását is.