Átadták az ormánsági Zöldutat

// október 19th, 2011 // 2011, Archívum

„Zöldutat” avattak az Ormánságban. A túrázók egy olyan útvonallal gazdagodtak, amely bemutatja a helyi természeti és kulturális örökséget, összeköti a helyi közösségeket, miközben népszerűsíti az egészséges és aktív életmódot.

Az ormánsági Zöldút átadó ünnepségét október 2-án, a kémesi malomnál tartották, ahol az érdeklődők részt vehettek a Zöldút Munkacsoport nyílt fórumán is. „A zöldutak olyan természeti folyosók, útvonalak, amelyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából, segítik a helyi gazdaság fejlődését és a helyi közösségek megerősödését” – nyilatkozta közösen a Zöldút Vidékfejlesztés- és az Ökotárs Alapítvány. A program arra is lehetőséget teremt, hogy növelje a kémesi mikrotérség turisztikai vonzerejét, új jövedelemforrásokat teremtve a helyiek számára.

A projekt megvalósulását a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány támogatta több mint 18 ezer euróval, nemzetközi önkéntesek pedig a szeptemberben kihelyezett táblák és térképek elkészítésével segítették a projekt megvalósulását. Az országosan tevékenykedő Zöldutak Módszertani Egyesülete szakmai támogatást nyújtott, amely révén az ország nyolcadik (és a dél-dunántúli régió első) zöldútját jelölték ki.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Pécsi STOP