Borostyánkő-út

// december 20th, 2011 // 2011, Archívum

Borostyánkő-út – A nemzetközi zöldút pilisi szakasza és a Klastrom-kör

Az évezredek során sokszor feledésbe merült és megannyiszor újra felfedezett észak-déli közlekedési „tengelyt” már a bronzkor embere is ismerte és természetes módon használta. Nem véletlen tehát, hogy ezelôtt tíz évvel épp e történelmi út egyik lehetséges nyomvonalának modern újrafogalmazása mellett döntöttek a Közép- Európai Zöldutak (CEG) modellprogram megálmodói, amikor egyik legelsô hosszú távú zöldútjukként Budapest és Krakkó között létrehozták a Borostyánkô-út elsô változatát.
A Borostyánkô- út mindig a három ország legszebb történelmi tájait fûzte fel, számos világörökségi helyszín és természetvédelmi terület érintésével. Cél a civil szektor fejlesztése, a fenntartható, környezetbarát turizmus feltételeinek javítása, a határon átnyúló kapcsolatok serkentése, a tapasztalatok megosztása révén és a zöldút mentén élôk helyi tudásának, honismeretének bôvítése, különös tekintettel a közös történelemre, természeti és kulturális örökségre, fontos célkitûzése az itt elôállított helyi termékek minél szélesebb körben való népszerûsítése és helyben történô értékesítése is.
A Föld Szíve Pilisi Zöldút kezdeményezte a Borostyánkô-út fejlesztésének háromoldalú egyeztetését és közös stratégiaalkotását szlovák és lengyel partnereink felé. Nem volna értelme egy darab pilisi nyomvonalról beszélni, sokkal inkább arról, hogy különbözô alternatívák segítségével közvetlenül vagy a szomszédos zöldút révén összekötjük a fôvárost a Borostyánkô-út szlovákiai szakaszával. Ezek az útvonalváltozatok jelenleg csak tervezetnek tekinthetôk.
A Klastrom-kör, mely a Pilis és a Visegrádi-hegység legbelsô területén köt össze egynapos kirándulóúttal spirituális jelentôségû épített örökséghelyszíneket, jelképesen egybekapcsolva testet és lelket, múltat és jelent, kultúrát és természetet s nem utolsó sorban a Pilisvörösvári, a Dorogi, az Esztergomi és a Szentendrei kistérséget, ezt a túrautat szeretnénk térségi összefogással nagy zöldúttá nevelni. A végig jelzett turistaúton haladó Klastrom-kör látogatóit információs eszközök és kedvezmények révén szeretnénk bekapcsolni a környéken található környezet- és turistabarát szolgáltatók, vendéglátók, szállásadók, helyi termékek és rendezvények alkotta hálózatos rendszerbe.