Zöld az utunk Közép- és Kelet-Európába

// december 20th, 2011 // 2011, Archívum

Zöld az utunk Közép- és Kelet-Európába — Nemzetközi kapcsolatépítés

Júliusban két, számunkra fontos nemzetközi esemény is zajlott, egymástól viszonylag távol: az alsó-sziléziai Krzydlina Malában, valamint Szabadkán. Június 30. és július 2. között egy lengyelországi hosszú távú zöldút, az Odera Útja (Szlak Odry) mentén rendezték meg nyári találkozójukat a CEG (Közép- és Kelet- Európai Zöldutak) programkoordinátorai. A hat tagszervezet (cseh, lengyel, szlovák, magyar, román és bolgár) munkatársai mellett jelen voltak a hálózat osztrák és német partnerei is; hazánkat az Ökotárs Alapítványtól Budai Krisztina és Sepsei Gergely képviselte. A CEG nemzetközi koordinátora, Danie Mourek ismertette a csehek Cyklisté vítáni (Cyclists Welcome) „bringabarát” turisztikai minősítő rendszerét, melyet a lengyel és szlovák zöldutazók után remélhetőleg mi is átveszünk majd. Lengyel vendéglátónk, Rafal Plezia az Odera Útja sokéves fejlesztésének eredményeiről beszélt, a wroclawi önkormányzat bringaügyi referense, Daniel Chojnacki pedig a tudatosan fejlesztett városi kerékpárút-hálózat iskolapéldájával nyűgözte le hallgatóit. Végül a régió díszvendégként meghívott alelnöke, Piotr Borys szólalt fel, éltetve a zöldutas gondolatot, és további nagyvonalú támogatásáról biztosítva a jelen lévő helyi zöldútfejlesztőket.
Szálláshelyünk az Odera mentén lejjebb fekvő falu, Kzydlina Mala cisztercita kolostora volt, ahol a másnapi szakmai találkozó műhelymunkája is zajlott. A CEG közös tervei közt szerepel új útvonalak kialakítása minden országban, rendezvények szervezése a szeptemberi mobilitás hetére, Natura 2000-es területek bevonása a zöldútfejlesztésbe, zöldutas oktatás és szemléletformálás, valamint a meglévők fejlesztése mellett újabb hosszú távú zöldutak beindítása. A találkozó harmadik napja kerékpár- és kajaktúrával egybekötött csapatépítés volt.
Alig egy héttel a lengyelországi esemény után, július 11-én a magyar résztvevők a kiskunmajsai Tanyakör Zöldút koordinátorával, Reijnders Judittal együtt újabb találkozót szerveztek az újvidéki székhelyű Zelena Mreza Vojvodine (Vajdasági Zöld Hálózat) vezetőivel. Színhelyül a határ menti Szabadka városát választottuk. A Zöld Hálózat más vajdasági és horvát társszervezetekkel együtt a nemzetek közti megbékélés jegyében hozta létre néhány évvel ezelőtt a kb. 70 km hosszú Via Pacis Pannoniae (Pannónia Békeútja) zöldutat Zombor és Eszék között, tájékoztató táblákkal, kiépített kerékpárúttal. Ez a határon átnyúló kezdeményezés jó kiindulópont lehet mind a Duna-menti, mind a magyar-dél- szláv határon is végigfutó Vasfüggöny Zöldutak partnerségének kialakításához, hiszen éppen a két hosszú távú zöldút leendő metszéspontjában helyezkedik el.