Zöldutas Műhelyek (Nyugat-Cserhát: okt. 8.!)

// október 6th, 2012 // 2012, Archívum

Zöldutas műhely sorozat indult a Nyugat-Cserhátban, a Mecsekben és a Pilisben. Szeptember és november vége között a három helyszínen 7-7 alkalommal találkoznak a helyi zöldutasok, és együtt álmodják, tervezik és valósítják meg új, vagy újraéledő zöldútjaikat. A műhelyek tematikájának kidolgozását és a találkozók megszervezését az MNVH támogatja. 

Ha Titeket is érdekel ilyen műhelysorozat megszervezésének lehetősége, írjatok ide: budai@zoldutak.hu

A Zöldutak üzenete mindenkihez, az egész emberiséghez szól. Az üzenet pedig nem más, mint hogy a Föld nevű bolygó, amelyen mindnyájan élünk, egy és oszthatatlan, szerves egész, s amit vele teszünk, önmagunkkal tesszük. Amikor a hegyen-völgyön, falvakon-városokon át kanyargó túrautakra és a rajtuk barangoló vagy kerekező emberre gondolunk, a Zöldutaknak csak egyik oldalát látjuk. A másik, kevésbé nyilvánvaló oldala az az út, amely az egyéni kezdeményezéstől egy közösség erőfeszítésein keresztül a túraút létrejöttéig vezet.

A Zöldutak üzenetének legbiztosabb hordozói épp ezért a témára fogékony helyi közösségek.
Ők azok, akik rögtön megértik, hogy ez a történet róluk szól – ők maguk a Zöldutak.Kedves Nógrádi Zöldutasok!
A Nyugat-Cserháti dombok között megbúvó falvak különleges adottságú, mégis nehéz sorsú vidék települései. Ahhoz, hogy a környékünkre betérő vendéget olyan kivételes, cserháti élmény fogadhassa, amire évek múltán is szívesen emlékszik majd, először is meg kell mutatnunk egymásnak közös értékeinket.
Téged is szeretettel hívunk a „kincskeresésre” – vegyünk részt együtt ebben az örömteli csapatmunkában, amelynek célja egy egyedülálló, zöldutas hálózat kialakítása a nyugat-cserháti falvak között.„Ha egyenként próbálkozunk, nem jutunk messzire. Ha „felsőbb utasításra” várunk, kifutunk az időből. De ha közösen és helyben cselekszünk, még épp időben célba érhetünk!”
Zöldutas kezdeményező csapatunk szeptember 21-én már megtette az első lépéseket egy faluközösségeinket egybefűző zöldutas fejlesztés felé.
-
Következő találkozónk
október 8-án, hétfőn 16.30 órakor lesz Szentén,
a Művelődési Házban (Szente, Kossuth u. 100.)
-
A találkozó folytatása az október 12-13-án, pénteken délután és szombaton egész nap zajló műhely ugyanott, Balasi Margit tréner vezetésével. A nap végére jóleső érzéssel nézhetünk végig falvaink – Alsópetény, Romhány, Kétbodony, Kisecset, Szente, Szátok – érték- és erőforrástérképén.
Az ezt követő öt találkozó – előre láthatóan október 20., november 2.-3., 16. és 24., hétvégi alkalmak – során közösen eljuthatunk egy működő zöldutas hálózat kialakításáig. Csak rajtunk múlik! A Zöldutak Módszertani Egyesület (ZöME) csapata
Kapcsolat: 20/279-7773 • budai@zoldutak.hu