A Zöldutak Módszertani Egyesület (ZöME) nógrád megye 30 településén régi gyümölcsösök felméréséhez Önkénteseket keres

// augusztus 29th, 2013 // Friss hírek, Hírek, Közösségi Zöldutak Nógrádban

A felmérés a Zöldutas közösségfejlesztés a fenntarthatóságért, környezettudatosságért, az élő falvak hálózatos együttműködéséért című projekt keretében valósul meg, 2013. július – november és 2014. március – szeptember között zajlik a svájci civil alap társfinanszírozásával.

A projekt összefoglalása:

A Zöldutak (Greenways) alapvetően nemzetközi mozgalom, mely Magyarországon az elmúlt években vidékfejlesztési módszertanná vált. Alapértékei, a részvételen alapuló helyi tervezés, a közösségépítés, a környezettudatos szemléletmód és életmód terjesztése, a hagyományos értékek megőrzése és összefűzése, a települések szerves kapcsolatainak felélesztése és a motormentes eszközökkel közlekedők számára is bejárható útvonalak kialakítása. Ezek az elemek olyan megoldásokat jelentenek a nógrád megyei falvak számára is, amely hagyományos értékekre alapulnak, mégis a jelen kor kihívásaira adnak választ. Az érintett települések közül közel 30 már korábban kapcsolatba került a zöldutas fejlesztési módszerrel. Ez azt jelenti, hogy van több éve jól működő zöldút (Örökségeink Útján) és olyan, ahol a közösségi tervezés nyomán most alakul ki az útvonal (Nyugat Cserhát; Cserhát Natúrpark). Mivel elszigetelten a zöldutak sem jelentenek megoldásokat a helyi problémákra, a módszertant egy olyan földrajzi egységre szeretnénk kiterjeszteni, amelynek egyes település csoportjai, fizikai közelségük és táji – kulturális gyökereik nyomán egymást támogatva, egymástól tanulva, a hálózatos együttműködés előnyeit élvezve megerősíthetik egymást. A teljes térségben végigvisszük a zöldutas – részvételi alapú – tervezési folyamatot, ezáltal hozzájárulunk a helyi társadalom és az egyének autonómmá válásához. Az útvonalak kijelölésével párhuzamosan a helyi hagyományos gazdasági tevékenységek felélesztését segítő élő tudásátadást szervezünk. Az oktatási intézményekkel (iskolák, óvodák) együttműködésben tankerteket alakítunk ki, ahol a gyerekek megismerkedhetnek az önellátás alapjaihoz szükséges konyhakerti tevékenységekkel. Felkutatjuk azokat az értékes, kihalófélben lévő helyi tudásokat, melyeket idős emberek hordoznak, és melyek hagyományosan jelen voltak a helyi emberek életében. A gazdálkodási formák felelevenítését és ápolását felvállaló kisgazdaságok, közösségi kertek kialakításában veszünk részt – tájfajta gyümölcsösök felmérése, génbank létrehozása, tájfajta gyümölcsfa sorok telepítése által.

A felméréshez kutató táborokat szervezünk 2013. szeptember 23.-26. között és október 7.-11. között. A felmérésben érintett települések:

Sugárkankalin: Drégelypalánk, Hont, Ipolyvece, Dejtár, Borsosberény, Pusztaberki, Horpács, Nagyoroszi, Érsekvadkert, Patak

ZöME:Alsópetény, Romhány, Kétbodony, Kisecset, Szente, Szátok, Ősagárd, Felsőpetény, Nőtincs, Bánk, Szendehely, Nógrád, Diósjenő, Berkenye, Debercsény, Szécsényke, Nézsa, Nógrádsáp, Legénd

A tábor során a falvakban régi gyümölcsös kerteket, tájfajtákat mérünk fel, rögzítjük a fellelhető információkat, szakmai vezető segítségével adatbázist alakítunk ki.

A kutatótábor résztvevői számára helyi szállást és a helyi utazásokat biztosítjuk.

A projekt keretében a kutatás eredményeit tanulmányban foglaljuk össze. Helyi lakosok bevonásával tájfajta gyümölcsfa génbankokat hozunk létre, majd gyümölcsfa sorokat telepítünk a projekt során kialakuló zöldutak mentén.

Jelentkezés: zoldutakme@gmail.com.