Mesés Hetés Zöldút

// január 31st, 2014 // Friss hírek, Hetési Zöldút, Hírek

Milyen Hetés? Mesés! Ide el kell jönni, és meg kell nézni, mert aki eddig eljött, mindenkinek tetszett. A „keresztanyja” is a Mecseki Zöldút Biobiája, aki eljött közösséget fejleszteni hozzánk, és a készült fotókat ezzel a mappa névvel tette fel a Facebookra. Azóta már létezik a saját Facebook oldalunk is: https://www.facebook.com/meseshetes.

Még csak most indultunk, s útvonalunk sincs konkrét, de elkezdtük a túraútvonalak bejárását, s már az első túránkon átlátogattunk Szlovéniába is, hiszen Hetés az a történelmi, néprajzi tájegységünk, melyet Trianon kettészelt, s a Vasfüggöny is keresztülhalad a közepén. Az Őrségtől délre, Göcsejtől dél-nyugatra fekszünk, és Szlovénia magyar ajkú kisebbségét a muravidéki magyarságot is több településen érinti.

A Mesés Hetés Zöldút nem kisebb célt tűzött, ki maga elé, mint, hogy a kettészakadt Hetést újra összeköti, programokat, túrákat biztosít a helyieknek, hogy a programok mentén újra szervezze a helyiek megszakadt kapcsolatait, és a hetési hagyományok mentén egy egészséges életmóddal, egészséges környezettel rendelkező, turisták által is látogatott kiemelkedő életminőséget biztosító hely lehessen.

A kezdeti lépéseknél tartunk, de szerencsések vagyunk, mert egy pályázat keretében a ZÖME által biztosított csapatépítés összekapcsolódik a Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei által végzett egyedi tájérték felméréssel, s a Muramenti Magyarság képviselői is támogatják ötleteinket!

Hetés korábbi elzártsága, mely sok esetben hátrány volt, biztosítja a jelenlegi előnyét, a kerékpározó, gyalogló turisták az utakon nem találkoznak nagy forgalommal, a vadállomány így túrázás közben is látható, hol egy nyúl, hol egy fácán, őzek, vagy éppen szarvascsorda tűnik fel a közelünkben. A helyi mikroklíma és a csapadékos éghajlat biztosítja a nyáron is üde zöld réteket, erdőket, a ligetes mozaikos tájszerkezet folyamatos élményt biztosít a kirándulóknak.

A helyi néprajzi kincs is figyelemre méltó, melyet igyekszünk a Zöldút végleges kialakításánál is bemutatni az ide érkezőknek. A Mesés Hetés Zöldút végleges útvonalának kialakítása, mely egy részen együtt halad majd a Vasfüggöny Út gyalogos túraútvonalával és több helyen is keresztezi az EUROVELO 13 kerékpáros útvonalat 2014. májusáig történik meg.

Bedő Andrea