Ormánság Zöldút

Az Ormánság Zöldút alternatív vidékfejlesztési programot a Fenntartható Ormánság Nonprofit Közhasznú Kft. indította el 2009-ben a Kémesi Mikrotérségben. A Duna-Dráva Nemzeti Park déli részén, a halmozottan hátrányos helyzetű Ormánságban tevékenykedünk. Kezdeményezésünk egy helyi munkacsoport megalakításával indult, amelynek munkáját a mai napig koordináljuk. A kezdeteknél anyagi forrást a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pályázati támogatás nyújtott, a szakmai munka megalapozásánál pedig az Ökotárs Alapítvány volt segítségünkre.

CÉLOK ÉS FELADATOK

Szeretnénk megőrízni az Ormánság térség természeti és kulturális értékeit a következő generációk számára, felhívni a helyi lakosság figyelmét a környezetükben fellelhető kincsek védelmére.

Ösztönözzük a helybeli emberek összefogását a közösségek megerősítése érdekében. Bevonjuk a térségben élőket a tájegység önálló turisztikai arculatának megteremtésébe. Ökoturisztikai termékkínálatot állítunk össze, amely alternatív jövedelemet biztosít a benne dolgozóknak.

A helyi attrakciókat, programcsomagokat szervezünk, mint kirándulás idegenvezetővel (nyilvános és magánkiállítások érintésével), kenutúra a Fekete-vízen, étkezés falusi vendéglátónál, szállás biztosítása falusi szálláshelyen, kerékpártúra a Dráva árterében, információszolgáltatás az összes helyi látnivalóról, érdekességről, legendáról.

EREDMÉNYEK

Az elmúlt év októberében került átadásra az Ormánság Zöldút 1. számú túraútvonala. Nyomvonalát a helyi munkacsoport jelölte ki a Zöldutak Módszertani Egyesülete szakmai támogatása mellett. Az útjelző táblákat és térképet a Nonprofit Kft. által szervezett nemzetközi ifjúsági csereprogram résztvevői készítették el az elmúlt nyáron önkéntes munkával.