Jelen vagyunk Európa zöldút programjában

// december 23rd, 2009 // 2009, Archívum

Június 11-én Szigetmonostoron tartottak széleskörű fórumot a Közép- és Kelet-európai Zöldutak programról. Megvizsgálták az Aszód –Gödöllő között található Petőfi-forrás vizének minőségét. Az Aszódi HVI hírei.

HVI és HACS “Szomszédolás

2009 május 19-én, az aszódi, gödöllői, váci, veresegyházi, hatvani, gyöngyösi, jászberényi, rétsági HVI vezetők, valamint a HACS vezetők és az NFÜ koordinátorok szakmai értekezletet tartottak a kartali HVI -ban.

Kicserélték a munka során szerzett tapasztalataikat és a későbbiek során is folytatni fogják a szomszédolást, mivel hasznosnak ítélték meg az ilyen jellegű szakmai megbeszéléseket.

*

Kartali Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület 6. évfordulója a kartali Faluházban

2009. május 16.-án tartotta meg a Kartali Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület megalakulásának 6. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget.

A rendezvényen részt vettek a bagi, bujáki, csobánkai, herencsényi, versegi és a kartali nyugdíjas csoportok. Jókedvű, fiatalos, vidám csoportok színes előadásokat adtak a nézők örömére.

Az előadás után mulatoztak, táncoltak a jelenlévők. A nézők megcsodálhatták a népviseletbe öltöztetett babákat és a szép kézimunkákat.

*

Új utakon Pest megyében

Befejeződött az az uniós forrásokból finanszírozott útfelújítási projekt, amelynek elsősorban Monor, Tura, Zsámbok és a híres Andrássy kastélynak otthont adó Tóalmás lakosai lesznek közvetlen haszonélvezői Pest megye keleti részén.

A 617 millió forintos beavatkozás csaknem 15 kilométer út felújítását tette lehetővé a Közép-magyarországi Operatív Program keretében.

*

Zöldútmutató: iránytű útkeresőknek

2009. június 11-én Szigetmonostoron, a Rosinante Fogadóban tartottak fórumot.

David Murphy, a Közép- és Kelet-európai Zöldutak szakértője ismertette az európai zöldút programot.

Ezt követően Víg Tamás, országos TDM koordinátor, az ÖTM szakértője mutatta be a zöldutak és a turizmus kapcsolódásának lehetséges útjait.
Pásztor Ildikó a 9 önkormányzat közös kezdeményezésére alakult Sugárkankalin Egyesület sikeres Pilisi Zöldút gyakorlatát ismertette. Varga Péter, a Toyota Motor Hungary képviselője mutatta be cégének a zöldutak kiadványaihoz nyújtott támogatását.
Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány képviseletében ismertette szervezetük működését, a zöldutak szerevezése terén eddig szerzett tapasztalatait.
Majd Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere és Lendvai József, Dobogókő polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

A szakmai találkozón bemutatkoztak a magyarországi zöldutak képviselői, termék bemutatót tartottak, s ismertették térségük eddigi tevékenységét.

*

Megvizsgálták a Petőfi-forrás vizének minőségét!

Aszód –Gödöllő között a 3 sz. főútvonal mellett található a sokak által kedvelt szomjoltó, a Petőfi-forrás.

A magyar nyelvben a forrás szó legtöbbször a tisztaságra, természetességre és megbízhatóságra utal. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a környezet szennyezése, terhelése egyre nagyobb mértékben nő, s ennek következtében a természetes vízforrások vízminősége is megváltozhat.

A fenti okok miatt az Ikladi Önkormányzat jónak látta megvizsgáltatni a Petőfi-forrás vizének minőségét.
A vizsgálatokat a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán végezték el. A mikrobiológiai tisztaságot a Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, a kémiai összetevőket az Élelmiszerkémiai és Táplálkozástudományi Tanszék Központi Laboratóriuma minősítette.

A mikrobiológiai eredmények igen kedvező értékeket mutatnak, ennek alapján a Petőfi forrás vize jó minőségű, minden vizsgált paraméter teljesíti a törvényben foglalt előírásokat
Természetesen fontos odafigyelni arra, hogy a vizet csak tiszta, kizárólag üdítőitalok vagy víz tárolására használt edényben tartsuk, s tárolása is hűvös helyen történjen.

A víz kémiai vizsgálata során összesen 24 vízminőségi jellemzőt vizsgáltak. A különböző elemek mennyisége a vízben eltérő módon határozza meg a víz minőségét. Bizonyos, az egészségre káros anyagok esetén az a kívánatos, hogy minél kisebb mennyiségben legyenek jelen – ezek szempontjából a Petőfi-forrás vize általában jól teljesített. Más szempontból szükséges az is, hogy az összes oldott ásványi anyagok elérjenek, egy megfelelő szintet.

Ha valaki rendszeresen és hosszú ideig túl alacsony összes ásványi anyag tartalmú vizet fogyaszt, azzal kimossa a szervezetből a szükséges ásványi sókat, melynek hatása természetesen káros. Így tehát nem az az ideális víz, ahol minden mért elem értéke alacsony. A hazánkban elérhető ásványvizek esetében az
összes oldott ásványi anyag értéke 160 és 2200 mg/liter között mozog, a Petőfi-forrás vizénél ez kb. 550 mg/l. Ez már elegendő ahhoz, hogy az említett kimosódási jelenség ne jelenjen meg.
Elővigyázatosságból javasolható, hogy kisgyermekek (különösen 1 év alattiak) számára ne adjuk ezt a vizet, még tápszer formájában sem.

Forrás: Aszódi HVI