Zöld-út a LEADER pályázatoknak

// október 13th, 2010 // 2010, Archívum

Potonynak is sikerült. Lezárult a Rinya-Dráva Szövetség óvodapályázata. Viktorpusztai állatmenhely nyert LEADER támogatást. Sikeres pályázók a Rinya-Dráva Szövetségnél. A Rinya-Dráva Szövetség hírei

Potonynak is sikerült

Potonyban egy 2008-ban benyújtott pályázat valósult meg, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelye keretében.

Az önkormányzat két romos telket vásárolt a faluközpontban, ahol egy szabadidőközpontot alakított ki, játszótérrel, pihenőhelyekkel, egy kisebb futballpályával és rengeteg virággal. Reiz Tamás polgármester hangsúlyozta: a közel 8 millió forintos beruházáshoz 6,5 milliós támogatást kaptak, melyből a dél-somogyi turizmus egyik színes foltját tudták létrehozni. Hozzátette: a településen halad át a Három folyó kerékpár túraútvonal, és ezzel a parkkal a turistacsoportok is szívesebben állnak meg pihenni a fák hűsítő árnyékában.

*

Lezárult a Rinya-Dráva Szövetség óvodapályázata

A Barcsi és Nagyatádi kistérségből hét óvoda (Barcs, Bélavár, Istvándi, Lad, Lakócsa, Lábod, Tarany) és a barcsi bölcsőde vett részt a Rinya-Dráva Szövetség által tavalyi évben meghirdetett „Madáretetők és költőodúk óvodai kihelyezése” című pályázaton.

Az intézmények képviselői “LEADER Zöld-Ovi” oklevelet vehettek át a Dráva-Kapu Bemutatóközpontban rendezett projektzáró rendezvényen. A pályázatban az óvodák egy éve vállalták, hogy egy görgetegi vállalkozás által felajánlott 2-3 madáretetőt és költőodút helyeznek ki az udvarukra, és a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársainak útmutatása mellett megfigyeléseket végeznek, és feljegyzéseket tesznek.

Szijártó Attila a lebonyolító Rinya-Dráva Szövetség irodavezetője elmondta: céljuk a gyerekek környezettudatos nevelése volt, hogy minél jobban megismerjék a természetet, a környezetünket és a Dráva menti élővilágot. A projekt a 2010-es évben más feltételekkel a vállalkozás és az önkormányzatok megegyezése után folytatódik, a lebonyolítást továbbra is a Rinya-Dráva Szövetség végzi.

*

Viktorpusztai állatmenhely nyert LEADER támogatást

A Rinya-Dráva Szövetség tagjaként pályázó Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület viktorpusztai menhelyén elkezdődhet a felújítás.

4,2 millió forintra pályáztak, melyből az épület bal oldalára terveztettek 13 kifutót, ponthegesztett rácsokkal és betonoszlopokkal, melyek praktikusak és esztétikusak is. A pályázatban még fontos hangsúlyt kapott a higiéniás körülmények javítása, ezért a civil szervezet három karanténketrec kialakítását is szeretné megvalósítani. A hosszú várakozás meghozta gyümölcsét az állatmenhelyesek számára az ősz végére tervezett beruházás megvalósításával közel 30 kutyusnak tudnak kedvezőbb életfeltételeket biztosítani.

*

Rinya-Dráva menti LEADER rendezvények

A nyár utolsó harmadában a LEADER pályázatok eredményhirdetését követően számos falunapi, közösségi rendezvényt tartottak meg a környékbeliek a támogatásoknak köszönhetően.

Csokonyavisontán három napig sült a kalács, miközben kocsihajtó verseny és számos kulturális produkció várta az érdeklődőket a faluban és fürdőn egyaránt.

Szulokban a határon túli kapcsolatokra helyezték a hangsúlyt, a német ajkú községben a német nemzetiségi hagyományok őrzése régóta tapasztalható. Már óvodás korban odafigyelnek a nyelvtanulásra, a kulturális hagyományok átadására. A falunap színfoltja volt a helyi óvodások bemutatkozása a színpadon, de emellett a párhuzamosan futó zenei és sportprogramok sem maradtak el.

A nagyatádi kistérség területén fekvő Háromfán közben a réteseket készítették százszámra. A negyedik alkalommal megrendezett Hagyományok Napján a rétes sütők versenyében nagy volt a harc. A tökös-mákos, harcsás, túrórudis különlegességek között a hagyományos meggyes és túros rétes szinte „szóhoz sem jutott”. A helyi Háromfai Dalnokok adták a leghosszabb műsort, de felléptek az Interoperett művészei, Charlie és Márió a harmonikás is.

A LEADER rendezvények azonban még nem értek véget, PotonyTótújfalu a horvát kisebbség tart közösségi napot, míg Taranyban a helyi étel különlegesség a „buncek” készítésében hirdetnek versenyt.

A falunapokon szívesen látott vendégként fogadták a Rinya-Dráva Szövetség Akciócsoportot, akik külön sátorprogramban vidékfejlesztéssel kapcsolatos játékokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

*


Zöld-út a LEADER pályázatoknak

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. (LEADER) tengelyében a Rinya-Dráva Szövetségnél is lezárult a 65 beérkezett pályázat ügyintézése. A jogszabályi és politikai változások miatt hosszúra nyúlt ügyintézés eredményeként végül 62 pályázó kap támogatást.

A szervezet 13 pályázati lehetőséget hirdetett meg vállalkozásfejlesztés, rendezvény, képzési programok lebonyolítása és közösségi célú fejlesztések jogcímekben. A művelődési házak és sportlétesítmények fejlesztése célterületekben a pályázók májusban már megkapták támogatási határozatukat. Most a helyi terméket előállítóknak, az erdészeti szolgáltatóknak, a turisztikai eszközpark, erdei iskola, állatmenhely fejlesztőknek, hagyományőrző csoportoknak, közösségi rendezvényekre, kiadvány-készíttetésre pályázóknak és képzéseket szervező civileknek ítélték meg a jogos támogatásokat.

A program által kiírt célterületek valóban a helyben jelentkező igényeket kívánták kielégíteni, melynek ékes bizonyítéka az országos átlagot meghaladó, nagyszámú beérkezett pályázat. Kiemelten kezelte a Szövetség a vállalkozásfejlesztéseket érintő célterületeket, mert a vidék fejlődését elsősorban a vidéki vállalkozások megerősítésében látják. Segíteni próbálnak azoknak a vállalkozásoknak, melyek más EU-s vagy nemzeti forrásokból nem tudnak fejlesztésekre pályázni.

A tavalyi évben a turisztikához kapcsolható, az erdei iskolák vállalkozás alapú fejlesztése és a turisztikai eszközpark fejlesztés, illetve szerepelt a kiírások között a barcsi és nagyatádi kistérség területén működő erdészeti szolgáltatók gépbeszerzésének és a helyi terméket előállítók támogatása. A 10 nyertes pályázatból 4 új munkahely jön létre, és innovációként egy új helyi termék is piacra kerül.
A vállalkozónak kívántak kedvezni olyan képzési programok támogatásával is, amelyben a vállalkozások alapításához, vezetéséhez szükséges gazdasági, jogi, piaci ismereteiket bővíthetik a tanfolyamokon résztvevők.
A civilek és a közszféra kedvelt célterülete a közösségi rendezvények támogatása volt, sok falunap és hagyományos térségi rendezvény nyert kisebb-nagyobb összeget a programok színesítésére. Támogatták a térségi hagyományőrző csoportokat, melyek közül több kisebbségi szervezet is pályázott: ők új ruhába öltözhetnek, hagyományos népi, akusztikus hangszerekhez juthatnak.

A teljes beszámoló megtalálható alább, a Csatolmányokban.

*


Sikeres pályázók a Rinya-Dráva Szövetségnél

Vörös József a versenyképes munkavégzés és a piacbővítés érdekében az ÚMVP III.tengelyének első körében mikrovállalkozás fejlesztése jogcímben adta be pályázatát. A tüzelő és építőanyag kereskedelemmel foglalkozó segesdi családi vállalkozás rakódó darura igényelt közel 1.5 millió Ft támogatást. A beruházás még 2009 őszén megvalósult és az elsők között igényelték rá a kifizetést. A fejlesztésnek köszönhetően 1 új munkahelyet teremtettek és bevezették az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszert is. Az új géppel könnyebbé vált a fel- és lepakolás, költség és energia hatékonyabb munkát tudnak végezni, amivel a kis vállalkozás piaci pozícióját is megerősítette.

A lábodi római katolikus plébánia felújítása is támogatáshoz jutott. Tíz éve folyamatosan építkeznek a lábodi római katolikus egyházközségben. A régi plébánia lebontásával kezdték a nagy munkát, 2005-re készült el az új, impozáns paplak. Három éve fogtak hozzá Isten háza szépítéséhez. Az elmúlt három esztendőben 18 millió forintot áldoztak a szent hajlékra, melyet a hívek lelkes adakozásából, önkormányzati, illetve 2009 szeptemberében megítélt közel 10 milliós ÚMVP pályázati támogatásból újítottak meg. A templom külseje és belseje került elsősorban felújításra, majd a körülötte fekvő park rendezése (mely a falu életében központi szereppel bír) is megtörtént. A templom melletti országos műemlék kápolna vakolása és festése is a pályázati pénzből történt. A faluban sok jólelkű ember adakozott az egyház számára, a plébános szerint sok olyan, akik még nem jutottak el a templomba, de a szívük azonban megnyílt az adakozásra, csak a lábuk még erőtlen. Aki mégis betéved, a parókián az egyházi és világi ünnepek kapcsán hagyományos mesterségek (kosárfonás, hímzés, fazekas mesterség, betlehemezés) tanításával foglalkozó szakképzett oktatókkal is találkozhat.