A ZöME is támogatja a Kislépték kezdeményezését

// február 18th, 2016 // Friss hírek, Hírek

Civil – szakmai kiállás a kutatás, a génmegőrzés, és a hagyományőrzés szakmai önállósága mellett

Kérjük a kormányt és a parlamentet,  HAGYJA MEG a nagy hagyományokkal rendelkező, fenntartható fejlődést és az objektív stratégiai tervezést segítő kutató, génmegőrző, valamint hagyományőrző intézmények ÖNÁLLÓSÁGÁT.

A kéréssel egyetértő magánszemélyek, szervezetek ITT írhatják alá az indítványt 2016 március 15-ig.

A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete által megismert – alább felsorolt – intézményeknek elengedhetetlen szerepe van a kormány által is felvállalt helyi gazdaság- és vidékfejlesztési intézkedésekben. Az Unió egyik fő prioritása a klímavédelem és a K+F fejlesztés segítése, amit az Európai Innovációs Partnerség platform és ennek támogatása is jelez. Ezekhez a feladatokhoz nyújtanak szakmai segítséget civil és szakmai partnerek számára is a felsorolt intézmények.

Félő, hogy ha a fenti célokat segítő, nagy múltú intézményeket központosítják, akkor a központosított jogutódszervek eddig is túlterhelt munkatársai sem szakmailag, sem időben, sem kapacitásban nem tudják ellátni az új többletfeladatokat, ez pedig a szakmaiság rovására mehet. A minisztériumok csökkentett létszámmal dolgoznak most is, a létszámcsökkentéssel a feladatok viszont nem csökkentek, hiszen a bürokrácia valós okát jelentő jogszabályi előírások, feladatok megmaradtak. Egyes esetekben pedig nem is szabad, hogy csökkenjenek az előírások, ellenőrzések: – pl. az élelmiszerhamisítási botrányok miatt.

Hisszük, hogy az intézmények a szükséges és megalapozott szakmai munkát akkor tudják  elvégezni, ha önállóságunk, rövid döntésmechanizmusuk, és a szükséges szakembergárdájuk megmarad.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet által végzett kutatások jól reprezentálják az intézet összekötő szerepét az elmélet és a gyakorlat között. Számunkra és más vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek számára is nagyon jól használható és alkalmazható kutatások jelentek meg az elmúlt 3 évben pl.: a piacokról, a kisebb mezőgazdasági termelőkről, védjegyekről.

A Növényi Diverzitás Központ és a Haszonállat Génmegőrzési Központ, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - a beolvasztott gyümölcsészeti, szőlészeti és kertészeti intézményekkel - . a szakmai génmegőrzési és kutatási feladataik mellett nagy sikerrel segítették a helyi közösségeket a magyar hagyományos fajták és a hozzájuk kapcsolódó népi tudás újbóli elterjesztésében és megerősítésében, amely kiemelten fontos része a genetikai diverzitás, valamint az élelmiszer-biztonság megőrzésének.

A Hagyományok Háza olyan kincseket és szakembereket ad a kultúránkhoz, melyekre méltán lehetünk büszkék. Közösségi foglalkozások nyitott színtere, és egyben szakmai bázis, a legkiválóbb szakemberekkel, ahol cél a magyar hagyományos kultúra megőrzése és népszerűsítése. A kultúra értékmegőrzése és átadása mellett sikerrel vittek végig innovatív – az imázs építés és turisztikai sikereink alapköveit is megalapozó – programokat, Ezeket, a tervezett összevonással, már nem lehet kellő szakmaisággal, kapacitással, valamint hatékony döntésmechanizmussal, egyediségében is kezelve elvégezni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatallal több kemény, de építő jellegű szakmai egyeztetést folytattunk. Az alapos szakmai munka eredménye, hogy a terepi félreértéseket gyorsan kezelni lehetett, és a fogyasztók védelmét és a kistermelői ismereteit ténylegesen segítő programok indultak el, mint pl. a Helyi Termék Éve programsorozat, vagy a közétkeztetés ellenőrzése, a terméktesztek… A szakmai függetlenség biztosítja a termelők pártatlan ellenőrzését, minősítését. Érdemes külön kiemelni a „Falusi vendéglátás és kistermelő jó higiéniai gyakorlat” útmutató véglegesítésében nyújtott önzetlen segítséget is, amit nemzetközi fórumokon irigykedve hallgatnak az Európai Unió más tagországai.

forrás: www.kisleptek.hu