Az Ormánság kincsei: Ormánságban – Zöldúton

// május 10th, 2012 // 2012, Archívum

Különleges kalandban volt részük azoknak, akik május 1-jét az Ormánságban, azon belül is Kémesen töltötték. A Fenntartható Ormánság Közhasznú Nonprofit Kft. (FOK) kerékpártúrát szervezett az Ormánság Zöldúton.

Mitől lehet különleges egy kerékpártúra? És mi az a zöldút? Ezekre a kérdésekre leginkább a tapasztalat ad választ, de néhány fontos értéket érdemes így, írott formában is megismerni.

A Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. néhány évvel ezelőtt találkozott a zöldút módszertanával, aminek a lényege, hogy helyi emberek, közösségek több települést kötnek össze. Olyan utakat választanak, amelyek a motormentes közlekedési formáknak felelnek meg a leginkább – pl. kerékpáros, gyalogos, lovas, kenus -, és az útvonalak a helyi természeti, kulturális, történelmi értékeket, örökséget is megmutatják. Az útvonalakat maguk is használják, így egyrészt aktívan tesznek saját egészségükért, másrészt környékük értékei és hagyományai mindennapjaik részévé vállnak. Az útvonalakhoz – vagyis zöldutakhoz – olyan események kapcsolódhatnak, amelyek során a távolabbról érkezők is bepillanthatnak az addig rejtett kincsekbe – mint például egy eldugott kis falu gyönyörű, festett fakazettás temploma, vagy a Dráva-part élővilága. De nem csak kirándulásokat, kerékpártúrákat szerveznek a zöldutak jegyében. A FOK tulajdonában lévő Kémesi Malom ifjúsági táborként működik. Itt olyan nemzetközi találkozókat vagy a környékbeli gyerekeknek szóló táborokat szerveznek, ahol a környezettudatosság, a fenntartható társadalom és környezet alapértékek. A május 1-jei bringatúra előtti napokban például a hulladék-újrahasznosításé volt a főszerep. A kerékpártúrára érkezők megcsodálhatták a helyi gyerekek kreatív dísztárgyait, díszítéseit, amelyeknek az alapanyaga a pillepalacktól a rostos ivólevek dobozán át az különböző műanyag csomagolóanyagok darabjaiig széles skálán mozgott.

Május 1-jén közel 80 biciklista – köztük több kisgyermekes család és baráti társaság – érkezett Kémesre, hogy részese legyen ennek a közösségi élménynek. A szervezők. kölcsönözhető bringái is készenlétben álltak, így azok is nyeregbe ülhettek, akik messzebbről, és saját kerékpár nélkül érkeztek. A túravezető több évtizedet töltött az erdészetnél, így a környék szegleteit, zeg-zugait ismeri, mint a tenyerét. A terep kifejezetten kellemes, szintkülönbség szinte nincs is, és annyira változatos a táj, hogy fel sem tűnik az Ormánság egyes részeire jellemző alföldi jelleg. A körülbelül 30 kilométeres túra során Kémesről elindulva Szaporcán át érjük el a Dráva-partot. Kisforgalmú közúton, mezőgazdasági utakon és árvízvédelmi töltésen is tekerünk. A Drávánál megcsodálhatjuk a változatos folyó környékének élővilágát, élvezhetjük a háborítatlan nyugalmat és a folyópart kis homok padját, ahol egy kicsit felfrissülhetünk a nyárelőt idéző májusi hőségben. A folyótól visszafordulva Kisszentmárton – Majláthpusztához érünk, ahol a holtág mellett kiépült horgász paradicsom büféjében olthatjuk szomjunk. Innen a Sámodi vasútállomást érintve jutunk Adorjásra, majd irány Kórós, és a különleges, kazettás református templom. Itt a helyi önkormányzat munkatársának előadásában szinte mindent megtudhatunk a falu és a templom történetéről – megható hallgatni, hogy a történelem hogyan fordította jobbra vagy éppen rosszabbra a helyi emberek, a falu, és ezáltal a helyi református közösség sorsát is. Kóróstól még néhány kilométer, és visszaérünk Kémesre, ahol a háziasszonyok finom, helyben készült kemencés lángossal és házi szörpökkel várják a fáradt bringás vándorokat.

A majális záró akkordjaként májusfát állítottak a malom kertjében. Miután a túra résztvevői felkötik színes szalagjaikat a majdnem 20 méter magas, de még a földön fekvő fűzfára, annak felállítása feladja a leckét a legényeknek. Kemény munkával, és sok erős kéz segítségével végül a májusfa is helyére kerül. Lassan indulnak haza a családok, a biciklik visszakerülnek az autók tetőcsomagtartójára, vagy a helyi bringatárolóba, de mindenki egyetért abban, hogy a helyi közösség összefogásával létrejött Ormánság Zöldút nyújtotta élményekért érdemes eljönni Kémesre és a környékére, aki teheti minél előbb személyesen győződjön meg erről!

[forrás: umvp.eu]