Heten egy közös célért

// december 21st, 2011 // 2011, Archívum

Heten egy közös célért – Pályázat a Pilisi természetjárás fejlesztésére

Hét együttműködő partner: egy önkormányzat (Pilisszentkereszt), egy erdőgazdaság (Pilisi Parkerdő), egy kistérség (Dunakanyar-Pilis), valamint egy faluvédő (ESZKE), egy iskolafenntartó (Dunakanyar Erdei Iskola Egyesület), egy természetjáró (Magyar Turista Egyesület) és egy turisztikai civil szervezet közösen hozta létre azt a konzorciumot, amely tavaly pályázatot nyújtott be a Pilisi természetjárás fejlesztésére. A pályázat az Új Magyarország Fejlesztési Terv KMOP-3.1.1/A kiírása alapján készült, és 45 millió forint támogatásban részesült.
Cél egy olyan hálózat létrehozása, amely a meglévő turistautak felújítása mellett sokszínű tematikus ajánlatot kínál az erre kirándulóknak: látogatóknak és pilisieknek egyaránt. A gyalogos természetjárás a Pilisben működő szolgáltatók, vendéglátók, szállásadók és más helyi cégek, szervezetek helyzetbe hozásával bővítenénk a kínálatot. rendszerét. A fenti leírás a hazánkban az Ökotárs Alapívány által koordinált Zöldút program szellemiségét tükrözi, annak térségi megvalósításaként is értelmezendő, ugyanakkor szervesen illeszkedik a nemzetközi Közép- és Kelet-Európai Zöldutak modellprogramba.
Íme az alapkövek, amelyeket a fent említett héttagú konzorcium egy év alatt lerakni készül: zöldturisztikai információs pont akadálymentes kialakítása a Kistérségi Iroda (P’Art mozi) épületének földszintjén; a dobogókői Eötvös Loránd Menedékház parkjának rendbetétele; elhanyagolt sétautak rendezett sétánnyá alakítása Dobogókőn; turistapihenők és irányjelző táblák felállítása Pilisszentkereszten és környékén; egy térségi és egy nemzetközi zöldúthálózat tájékoztató táblái a Pilis vidéke teljes Pest megyei részén; Visegrádon erdei, Szentendrén városi sétautak, valamint kincskereső ösvények tervezése; szolgáltatók bevonása az egész térségben; GPS-alapú digitális túravezetők üzembe állítása kis létszámú és családi programok tartalmasabbá tételére; a program eredményeinek egységes népszerűsítése rendezvényeken, szóróanyagokon és az interneten.