Hivatalosan is megalakult a Mecsek Zöldút Egyesület

// január 31st, 2014 // Friss hírek, Hírek

Egyesületté alakult az a kezdeményezés, ami 2012.őszén indult, és aminek az eredménye a Mecsek Zöldút, mint létező “brand”. Nem véletlenül használom ezt a szót, ami a válallkozások világából való. Úgy jött létre a Mecsek Zöldút, akár egy “startup” vállalkozás. Hol több, hol kevesebb ember beletette idejét, tudását, benzinjét, főztjét-sütijét-szörpjeit, lakását-faluházát-IKSZT-jét, és újra csak: idejét. És lassacskán fölépült ez a kis “vállalkozás”, mert a Zöldutak egyik, talán legfontosabb célja, hogy a helyben élő emberek számára megélhetést, kibontakozást, emberi életlehetőségeket biztosítson.

Erre legtöbben a turizmust látják megoldásnak, ami természetes is, de a Zöldút ennél lényegesen több is. A turizmus az egyik mód, de a Zöldút az a lehetőség a helyi gazdáknak, vállalkozásoknak, termelőknek és szolgáltatóknak, amin az emberek eljuthatnak a termékekhez-szolgáltatásokhoz, és a termékek eljuthatnak a Zöldút által jogaikba visszahelyezett, újra működőképessé tett régi vásáros utakon az emberekhez. Egymástól vásároljuk meg, amit lehet (a városszéli veddmegdobdel-nagyáruházak helyett), és ezzel újra pezsgésbe hozzuk a gazdaságot. A pezsgő gazdaság pedig segíti létezni a közösségeket.

Hogy ez nem csak ábránd, az épp a Mecsek Zöldúton már több ízben is bebizonyosodott. Szó szerint ízben is, hiszen a húsneműeket készítő iparosok, a szomszédtól nmegvehető tojás, a helyi ételek fölfedezése nemegyszer épp ennek a szervezésnek az eredménye volt. A másik nagy erő, hogy ez a szerveződés a résztvevők – emberek, települések – saját erőforrásaiból valósul meg, így nem függ az országos hullámverésektől.

Ebben fontos mérföldkő volt az egyesületté alakulás is. Nonprofit, független jogi személyként az egyesület érdekvédőként is föl tud lépni, és olyan (pénz)forrásokat is elérhet, amik könnyebbé teszik a célok elérését. Egyesületként formálisan is együtt tudunk működni más szervezetekkel, amelyek hasonló célokért dolgoznak, és ezek az együttműködések további erőt jelentenek. A Mecsek Zöldút Egyesület – rövid neve MEZÖ, ami nem véletlenül felesel az országos zöldútmozgalom ZÖME nevével – elnöke Pfeil Róbert, és a Nyugat- és Kelet-Mecsek településeiből további 9 elnökségi tag alkotja a “kemény magot”. Az egyesület székhelye Cserkút, Árpád köz 3. Aki többet szeretne a munkánkról megtudni, az körül tud nézni a facebook-csoportunkban (l. lent), és ugyanitt veheti föl velünk a kapcsolatot, ha a munkában is részt szeretne venni.

Simor Árpád

simorarpad@yahoo.co.uk

a Mecsek Zöldút a facebookon: https://www.facebook.com/groups/131970430285380/