Rövid beszámoló az OpenStreetMap-találkozóról

// december 9th, 2013 // Friss hírek, Hírek

Közel egy hete, december 2-án részt vettem az OpenStreetMap mozgalom találkozóján, amely a Cartographia Nyugati téri irodájában került megrendezésre.

Sajnos csak az előadások végén, a találkozó második órájában tudtam csatlakozni, viszont a kötetlen beszélgetést is érdekesnek, és igen-igen hasznosnak találtam.

Ennek keretében szó esett az OpenStreetMap mozgalom múltjáról, és jövőbeni lehetőségeiről. Az egyik, talán leginkább leegyszerűsített definíció szerint az OpenStreetMap úgy viszonyul a hagyományos térképekhez, mint a Wikipedia a nyomtatott lexikonokhoz. Az OSM esetében viszont fontos megjegyezni, hogy az ún. belépő szint magasabb fokú, és nagyobb odafigyelés-hozzáértést igényel, mint egy új cikk hozzáadása a Wikipediához.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy jelenleg a legfontosabb feladat a közérthető és könnyen elérhető segédletek biztosítása mindazok számára, akik szeretnének bekapcsolódni a közösségi térképkészítésbe. A találkozón megjelentek közül többen is régóta tagjai a mozgalomnak, és a több éves aktivista munkájuk során számtalan hasznos információt (jó gyakorlatot, illetve módszertant) gyűjtöttek össze. Ezek egyrészt a feltérképezés lépésire vonatkoznak (GPS-eszközök helyes használata, POI-k megfelelő adattartalmú rögzítése), de a találkozón például olyan ötletek is felmerültek, hogy ha az adatfelvétel (területbejárás) és a rögzítés (útvonal szerkesztése, feltöltése) lépéseit más-más ember végezné, az sok esetben egyszerűsíthetné és hatékonyabbá tehetné a térképadatbázis bővülését.

A találkozón térképészeti és informatikai vonatkozásban is rengeteg hasznos információ hangzott el – bár a megjelentek elég változatos területekről érkeztek, a szakmai beszámolók úgy kerültek megfogalmazásra, hogy ezek minden résztvevő számára érthetőek legyenek. Szó esett még a közérdekű, térképekkel kapcsolatos adatok kezeléséről, az ennek kapcsán az állami és a civil szféra között fellépő problémákról, továbbá annak a lehetőségéről, hogy a mozgalom oktatási területen is népszerűsítse a közösségi térképek készítését, felhasználását.

A színvonalas, és nem utolsó sorban jó hangulatú találkozó végén a résztvevők megállapodtak abban, hogy ezentúl minden hónap első hétfőjén összegyűlnek, amikor is hasonló időtartamban és felépítésben újabb találkozókon követik nyomon az OpenStreetMap mozgalom hazai fejlődését. Ezeken a találkozókon minden egyes érdeklődőt szeretettel várnak.

A következő alkalomig pedig ajánlom figyelmetekbe az alábbi oldalakat:

Facebook-csoport: https://www.facebook.com/groups/164314157038254/
Meetup oldal: http://www.meetup.com/OpenStreetMap-OSGeo-Hungary/
Levelezőlista: https://groups.google.com/forum/#!forum/openstreetmap-hungary

Érdekességképp pedig pár OpenStreetMap alapú térkép:
Biciklis térkép: http://www.opencyclemap.org/
Német lovas: http://wanderreitkarte.de/index.php
Túrista térkép: http://hiking.waymarkedtrails.org/hu/
Hike & Bike map: http://hikebikemap.de/
Hó és Sítérkép: http://www.opensnowmap.org/

Jancsó István

A fényképért és a fenti OSM-térképekért köszönet illet Samu Imrét, az OSM aktivistáját.