Zöldút fejlesztés az Ipoly-menti Palócok 6 településén – Elkészült a Nyugat-Cserhát Zöldút

// november 18th, 2013 // Friss hírek, Hírek

Egyesületünk az UMVP Darányi Ignác terv keretén belül támogatást nyert Zöldutas információs pontok kialakítására és fejlesztésére. A projekt 6 települést érintő együttműködés keretében valósult meg, melynek eredményeként Alsópetény, Romhány, Kisecset, Kétbodony, Szátok, Szente új, 28 km-es szakasszal kapcsolódik a Nógrádi Zöldutak hálózatához.

Így a helyi közösség egy szélesebb, országos, illetve nemzetközi zöldutas hálózatnak is a tagjává válik. Ezáltal lehetőség nyílika térségi fejlesztéseken túl országos, vagy külföldi tapasztalatcserére, kommunikációra egy ismert, vízszintesen szerveződő hálózatban történő aktív részvételre. A fejlesztés során létrejött egy komplex tanulmány, mely feltárja a hat település kulturális éstermészeti értékeit. Elkészült egy zöldutas védjegyrendszer is, mely javaslatot tesz a helyi közösségeknek és turisztikai szolgáltatóknak arra, hogy hogyan biztotsák a zöldutas minőséget munkájukkal és szolgáltatásaikkal kapcsolatban. A minőségbiztostás garanciát jelent az ide érkező turisták számára, és segíti a szolgáltatók megjelenését a turisztikai piacon is. Az érintett településeken információs táblák kerültek kihelyezésre , amik segítik az eligazodást a helyi értékek, termékek között.A kijelölt zöldút szakaszokat alkalmassá tettük az akadálytalan végigjárásra , valamint – a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve – új zöldutas turistajelzésekkel jelöltük a létrejött útvonalat. . A program megvalósításában helyi vállalkozók, őstermelők és oktatási intézmények is partnereink, így szeretnénk a térség gazdaságát közvetlenül is élénkíteni. A programban közösségfejlesztő fórumokat, tapasztalatcserét, tudásbővítésra alkalmas találkozókat tartottunk, így biztosítjuk a fejlesztés társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságát.

A fejlesztés zárásaként szeretettel várunk minden érdeklődőt, partnert, helyi lakost a projekt zárórendezvényére, 2013. november 30-án szombaton 10.00 órakor Szentén, ahol a projekttel kapcsolatos előadásokon és egy rövid terepi bejáráson keresztül megismerkedhetnek a zöldút fejelsztés lépéseivel és a projekt ereményeivel.